SOVOT in Tilburg innoveert netwerk en ICT
4 Scholen, 5.000 leerlingen en 500 medewerkers komen samen in NIVO

‘We wilden met 1 ICT afdeling en 1 netwerk de automatisering van de 4 openbare scholen in het Tilburgse voortgezet onderwijs optimaliseren. Alleen NIVO uit Rijswijk bood ons de juiste oplossing. En de implementatie van dit turnkey IDM systeem was razendsnel gerealiseerd’. Zo begint Bernd van de Sanden, ICT manager bij Sovot (Stichting Openbaar Voortgezet Onderwijs Tilburg) zijn verhaal over de zoektocht naar een geschikt IDM systeem.

Korte tijd tussen contact en realisatie

De contacten tussen SOVOT en NIVO waren pril. Tussen het eerste contact en de installatie van NIVO bij de eerste van de 4 scholen, lagen slechts 5 maanden. 5 Intensieve maanden voor beide partijen, waar de meeste tijd eigenlijk verloren ging aan de levertijd van de extra licenties van applicaties. Ondanks deze uiterst korte voorbereidingstijd draait het IDM systeem naar tevredenheid op de eerste scholen van SOVOT.

3 Magister omgevingen op 1 Active Directory

‘Zoals alle scholen binnen het voortgezet onderwijs heeft ook de ICT afdeling van SOVOT een overvloed aan werkzaamheden. Efficiënter werken moet daarin verandering brengen. Daarom gaan we naar 1 netwerk en 1 ICT afdeling, waarbij een deel van ons werk door NIVO wordt gedaan. Hierdoor kunnen we extra tijd inzetten om de eindgebruiker te helpen en om te innoveren met ICT in het onderwijs. Maar dit klinkt eenvoudiger dan het is. De 4 verschillende scholen (Koning Willem II College, Beatrix College, Reeshof College en de Tilburgse Tussenvoorziening) kennen meerdere applicaties voor meerdere gebruikersgroepen (zoals ouders, leerlingen en medewerkers). Maar er wordt natuurlijk ook gewerkt met diverse applicaties, zoals Office 365 of Google Apps Modules. En last but not least, we werken met veelal minderjarige kinderen, zodat voorzichtigheid en nauwkeurigheid geboden is. ‘

Selfservice portaal zorgt voor gemak

‘Binnen het Koning Willem II College werkten we eerst met een ander systeem voor de koppeling van de schooladministratie naar de Active Directory en de bekendste applicaties en webdiensten. Dit systeem was redelijk ‘recht-toe-recht-aan’ maar had bijvoorbeeld geen selfservice portaal, zoals bij NIVO. Daardoor meldden zich nog dagelijks veel leerlingen en ouders bij de ICT afdeling als zij bijv. hun password vergeten waren. Dit moest beter kunnen dachten we. En met het IDM systeem NIVO behoren deze vragen tot de verleden tijd’.

Meerdere bronsystemen

‘Maar het belangrijkste issue was toch wel de koppeling van de Active Directories van de 4 scholen binnen 1 systeem. Alleen NIVO blijkt dat te kunnen met hun Multi tenancy. Als we zouden willen, kunnen we zelfs met meerdere bronsystemen (zoals Magister en Somtoday) van verschillende scholen in 1 NIVO omgeving werken!

Wij mogen dan wel geen verschillende doelsystemen hebben, maar wel meerdere bronsystemen. En op die 4 schoollocaties hebben we in totaal ook nog eens te maken met zo’n 5.000 leerlingen en 500 medewerkers. Met de nieuwe NIVO functionaliteit Multiserver kunnen we diverse applicaties met elkaar clusteren. Door het geïntegreerde load balancen heeft het selfservice portaal een nog hogere beschikbaarheid. Wezenlijke functionaliteiten die het werk van onze ICT afdeling een stuk eenvoudiger maken.’

Intake is belangrijk

‘Als ik dan toch 1 aandachtspunt in de gehele procedure moet noemen, is dat de intake. Net als vermoedelijk veel andere scholen, gingen wij daar heel relaxed doorheen. Niet realiserend, dat beslissingen in dit stadium, consequenties kunnen hebben voor de implementatie. We hebben daar met de mensen van NIVO goed in kunnen schakelen. Ik adviseer scholen die over gaan naar een nieuw IDM systeem, daarom zich eerst echt goed te verdiepen in de intake. En zorg ervoor dat je later eventueel nog wijzigingen kunt maken in eerder gemaakte keuzes.

Maar van de kwaliteit, de bereikbaarheid, de reactiesnelheid en de dienstbaarheid van NIVO kunnen nog veel leveranciers wat leren. Een voorbeeld voor velen! ‘

Over SOVOT

Onder de Stichting Openbaar Voortgezet Onderwijs Tilburg (SOVOT) vallen het Beatrix College, het Koning Willem II College, (een belangrijk deel van) het Reeshof College en de Tilburgse TussenVoorziening. De stichting omvat scholen voor vmbo-gl/-tl, havo en vwo.  Met bijna 500 collega’s wordt aan circa 5.000 leerlingen in Tilburg en omgeving lesgegeven.

De casestudy van Sovot nog een rustig nalezen? Download dan hier de PDF. 

Sovot

 

 

 

 

 

Beatrix College Tilburg

 

 

 

 

Magister NIVO

 

 

 

 

Reeshof College Tilburg

 

 

 

 

Koning Willem II College Tilburg