Mensen achter NIVO zijn voor CVO-nwf belangrijke plus 

Er is een duidelijke klik tussen beide teams

De Vereniging voor Christelijk Voortgezet Onderwijs in Noord- en West-Fryslân (hierna CVO-nwf) werkte al met een IDM-systeem. Maar dit was verouderd en was duidelijk aan vervanging toe. Voor Erich Bouwkamp, hoofd ICT bij CVO-nwf, en zijn team een uitgelezen moment om de mogelijkheden in kaart te brengen. Hij ging onder andere bij collega-scholen langs om hun ervaringen met de diverse systemen te horen. ‘We zijn toch met z’n allen 1 voortgezet onderwijs en kunnen van elkaars ervaringen leren’, aldus Bouwkamp.

NIVO was meest complete pakket

‘In die gesprekken met andere scholen kwam NIVO een aantal keren naar voren als het meest complete pakket. Met een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding. We kenden NIVO al enigszins via onze Christelijke Scholengemeenschap Anna Maria van Schurman in Franeker, maar het is altijd verstandig om verder te kijken. Tijdens onze oriëntatie werd echter duidelijk dat andere systemen óf nog in ontwikkeling óf gericht op een andere doelgroep óf duurder zijn. Het was dus hoog tijd voor een uitgebreid kennismakingsgesprek met de mensen uit Rijswijk.

En we hadden duidelijk een klik met het team achter NIVO. Het product en de prijs zijn natuurlijk ontzettend belangrijk, maar de organisatie daarachter is misschien nog wel belangrijker. Want uiteindelijk draait het toch allemaal om mensen.

Meesters in Magister

CVO-nwf heeft een streekfunctie in Noord- en West-Fryslân en veel van onze leerlingen komen op de fiets of met openbaar vervoer naar school. We hebben te maken met 7 scholen, met maar liefst 5.000 leerlingen en zo’n 750 medewerkers. De eerste stap in de overgang naar een nieuw IDM-systeem was het samenvoegen van de Magister-databases. Daarbij moet je je realiseren, dat hier echt ontzettend veel mensen De Vries of De Jong heten. Dus dat was puzzelen en de juiste namen selecteren voor de juiste school en informatie. Wat het team van NIVO daarin voor ons betekend heeft, is absoluut ongekend. We hadden het echt niet zonder ze gekund. Daarna was de invoering van NIVO relatief ‘kinderspel’. Eerst zijn 2 ‘kleinere’ scholen gemigreerd en daarna de rest. Ons nieuwe Identity Management systeem is nu een klein half jaar operationeel en als we nog tegen problemen aanlopen, komt dat vaak doordat gebruikers vasthouden aan ingesleten gewoontes en maar ‘half lezen’.

Eenvoudige procedure bij start nieuw schooljaar

De start van het aankomende schooljaar biedt ons de gelegenheid om de aangepaste procedures goed in te voeren bij nieuwe leerlingen en hun ouders/verzorgers. Er zal een korte introductiebijeenkomst zijn, waarin we ze wegwijs maken. En ouders/verzorgers ontvangen een brief met instructies voor wachtwoorden en toegang. Zo is de informatie goed beveiligd, de privacy goed geregeld en wordt onze helpdesk ontlast.

In de cloud

Op het moment dat wij voor NIVO als IDM-systeem kozen, was het systeem nog niet in de cloud beschikbaar. Dat vonden we jammer, maar het was geen breekpunt. Maar de stap naar SaaS is nu ook gezet en binnenkort gaan we naar een overgangssituatie. En dan voldoet NIVO eigenlijk aan alle eisen die we stelden.’

Over CVO-nwf

De Vereniging voor Christelijk Voortgezet Onderwijs in Noord- en West-Fryslân bestaat uit zeven scholen voor voortgezet onderwijs: het Christelijk Gymnasium Beyers Naudé, CSG Anna Maria van Schurman, CSG Comenius Mariënburg, CSG Comenius Zamenhof, CSG Comenius Esdoorn, CSG Comenius @Forum en CSG Ulbe van Houten. Binnen CVO-nwf wordt een volledig palet aan onderwijs aangeboden: praktijkonderwijs, vmbo, lwoo, mavo, havo, atheneum en gymnasium. Bijna 700 medewerkers verzorgen onderwijs en ondersteuning aan circa 5.000 leerlingen.

De casestudy van CVO-nwf nog een rustig nalezen? Download dan hier de PDF. 

NIVO bij CVO-nwf
noordwest-fryslan
NIVO koppeling met Magister
Leeuwarden