De Passie vult Normenkader in met NIVO
Met het oog op het Normenkader, moeten scholen binnen het basis- en voortgezet onderwijs (po en vo) de informatiebeveiliging en privacy van gebruikers goed geregeld hebben. Voor de invulling van domein 10 kiezen veel scholen voor NIVO. Zo ook Patrick Warning, hoofd ICT bij Stichting de Passie, die de implementatie van NIVO combineerde met de integratie van het AFAS HRM-systeem. In deze casestudy neemt hij je mee in het hele proces.
Identiteiten en gekoppelde rechten
Het Normenkader beschrijft de normen voor digitale veiligheid. Het biedt voorbeeldmaatregelen voor schoolorganisaties (po en vo) om zich zo goed mogelijk te beschermen tegen digitale dreigingen als datalekken(privacy) en cyberaanvallen. Domein 10 richt zich op Identity & Access Management, wat betekent dat het zich richt op beheer van identiteiten, autorisaties en toegangsrechten tot systemen en informatie.
“Voor ons was domein 10 een trigger, want de Passie werkte nog helemaal niet met IDM-software”, begint Patrick Warning zijn verhaal. “Na het nodige onderzoek hadden we een shortlist met drie leveranciers. Twee namen kenden we vanuit het verleden, een was ons onbekend. Dat we uiteindelijk voor NIVO gekozen hebben, komt door de goede gesprekken, hun klik met het onderwijs, hun uitgebreide kennis en ook het transparante prijsplaatje. Want het systeem is modulair opgebouwd, zodat je precies weet wat je gaat betalen. Voor ‘extra zekerheid’ heb ik ook contact gezocht met enkele andere scholen die NIVO gebruiken, maar ons gevoel werd alleen maar bevestigd.
Koppelingen
De periode tussen oriëntatie en het operationeel zijn van NIVO op onze 3 vo-scholen heeft ongeveer een jaar geduurd. En dan hebben we dit ook nog eens gecombineerd met de integratie van AFAS-software. Dit gaf wel extra werk en stress, maar de voorbereidingen voor AFAS lijken uiteindelijk sterk op de voorbereidingen voor IDM-software, dus waarom al dit werk 2x doen.
Uitrol in kleine stappen
De uitrol van NIVO hebben we in kleine stappen gedaan. Eerst een aantal bovenschoolse medewerkers en toen dat probleemloos ging, zijn steeds meer medewerkers naar NIVO overgegaan. Het gestructureerde stappenplan van NIVO en hun intensieve begeleiding hebben daar in belangrijke mate aan bijgedragen, want binnen 3 weken waren alle 325 vo-medewerkers over.
Activeren in lesuur
Vervolgens waren de 2.500 vo-leerlingen aan de beurt. In plaats van het NIVO-advies te volgen om een activatiebrief naar alle leerlingen te sturen, kozen we ervoor om voor elke klas een sessie in het rooster te plannen.
Tijdens die speciale les waren ICT-medewerkers aanwezig om het hele proces klassikaal te doorlopen. Zelfs het mobieltje mocht even mee de klas in, zodat de 2FA in gang kon worden gezet. En eventuele problemen vanwege een te oude of het ontbreken van een smartphone, werden zo direct gesignaleerd en aangepakt. Bij zo’n procedure in de klas zie je overigens dat veel leerlingen het lastig vinden om zelf een goed wachtwoord te verzinnen. Verzin dus vast een aantal hints om ze op het goede spoor te zetten.
Veel profijt voor basisscholen
We gaan nu aan de slag met onze basisscholen, want het Normenkader geldt ook daarvoor. Waar het vo vaak een soort eenheid is in oplossingen, is het po verschillend ingericht. Met Google Workspace als kernsysteem en leerlingen die via een app (en zonder 2FA) toegang krijgen tot hun digitale lesmethode. Basisscholen beschikken bovendien vaak niet over een ICT-medewerker en is het meestal een docent met een aanvullende ‘taak’ die leerlingen toevoegt of een nieuwe collega bepaalde rechten toekent. Uiteindelijk verwachten we dat NIVO daar veel werk en zorgen uit handen gaat nemen en gaan we na de zomer dan ook vol vertrouwen de eerste stappen zetten”, besluit Patrick Warning.
Over Stichting de Passie
De Passie is een scholengroep die staat voor toonaangevend evangelisch bijbelgetrouw basis- en voortgezet onderwijs. De stichting bestaat uit vijf scholen voor basisonderwijs en drie scholen voor voortgezet onderwijs. Alle vo-scholen bieden vmbo-gt, havo, atheneum en gymnasium aan. In totaliteit gaat het hier om ca. 3.200 leerlingen. Het stafbureau van Stichting de Passie staat in Houten.
De casestudy van de Passie nog eens rustig nalezen? Download dan hier de pdf.